🤑LIVE VYSIELANIE SÚŤAŽ ROZDAVAME 1000€🤑
🕒 Facebook www.facebook.com/modanoemi

AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY OD HRDZE?

AKO ODSTRÁNIŤ ŠKVRNY OD HRDZE Z OBLEČENIA? 

Pokiaľ máte práve tento problém, radi Vám ponúkneme zopár osvedčených domácich rád a typov, ktoré Vám s touto nepríjemnou záležitosťou pomôžu.  

Predtým, ako začnete celý proces odstraňovania škvrny, nezabudnite si overiť zloženie materiálu daného oblečenia, ktoré je uvedené na štítku z vnútornej strany oblečenia. Je to najmä kvôli tomu, aby sa pri čistení zabránilo väčšiemu poškodeniu odevu. Niektoré látky môžu mať príliš jemné zloženie a tým pádom sú veľmi krehké a pri čistení, by sa mohli nezvratne poškodiť. Ak máte pochybnosti o látke a jej reakcii na daný čistiaci prostriedok, môžete využiť pomoc profesionálnych práčovní alebo čistiarní.  

BOJ SO ŠKVRNAMI OD HRDZE  

Ak sa potrebujete zbaviť práve tohto druhu škvrny, odporúčame Vám čítať ďalej tento blog, v ktorom Vám ponúkneme tri najčastejšie používané metódy. Základom každého z nich je kuchynská potravina, ktorá sa zvyčajne nachádza v každej domácnosti. 

1. metóda - použitie citrónovej šťavy alebo kyseliny citrónovej, buď samostatne alebo spolu so soľou  

Postup: Vytlačte citrónovú šťavu, odstráňte všetky semienka a citrónové častice. Škvrnu od hrdze ponorte do odšťaveného roztoku a nechajte chvíľu pôsobiť. Potom odev klasicky vyperte v pracej práčke. Ak po prvom pokuse škvrna nebude dostatočne odstránená, pokojne proces zopakujte ešte raz s pridaním kuchynskej soli. Škvrnu od hrdze opäť namočíte do citrónovej šťavy, potom posypte soľou a nechajte 1 hodinu (najlepšie na slnečnom mieste) zaschnúť. Po uplynutí tejto doby oblečenie opäť vyperte.  

Tip navyše: Citrónová šťava je tiež skvelým prostriedkom na odstránenie škvŕn od trávy. 

Topánky na platforme 

Dámske čižmy 

2. metóda - použitie prášku do pečiva 

Postup: škvrnu jemne navlhčite a potrite práškom. Nechajte chvíľu pôsobiť. Potom odev vyperte v pracej práčke. Prášok môžete do odevu vtierať inou handričkou alebo látkou.  

3. metóda - použitie mliečnych výrobkov - cmar, kefír 

Postup: V tomto prípade budete postupovať rovnako ako pri vyššie uvedených. Cmar alebo kefír nanesiete na oblečenie a necháte pôsobiť. Potom vyperiete v pracej práčke.  

Pri každej z uvedených metód, sa snažte nanášať prípravok len na miesto kde je odev ušpinený. Pri nanášaní prípravku aj na čisté miesta odevu, by mohlo dôjsť k väčšiemu poškodeniu.  

Pánske joggery 

Dámske joggery 

ČO SA NEODPORÚČA A ČOMU TREBA VENOVAŤ OSOBITNÚ POZORNOSŤ PRI ODSTRAŇOVANÍ ŠKVŔN  

Pri odstraňovaní škvŕn je najlepšie konať ihneď alebo najskôr ako sa dá, pretože čím dlhšie bude škvrna na oblečení, tým zložitejšie bude jej odstránenie. Pri odstraňovaní škvŕn vlhčenou handričkou si treba dávať veľký pozor na prehnané trenie, nakoľko práve tento proces čistenie môže ešte viac odev poškodiť. Môže dôjsť k odreninám na odeve, ktoré nebude možné zvrátiť. Úplne zakázané je škvrnu žehliť žehličkou, pretože to spôsobí, že škvrna sa od vysokej teploty do odevu ešte viac vpije, a tým pádom bude aj výraznejšia.  

Odporúčame si prečítať aj nasledovné články:  

Ako odstrániť škvrny od pera 

Obliekajte sa klasicky 

Viazanie šnúrok - rôzne spôsoby