🤑LIVE VYSIELANIE SÚŤAŽ ROZDAVAME 1000€🤑
🕒 Facebook www.facebook.com/modanoemi

AKO PRAŤ SVETRE?

AKO VYPRAŤ VLNENÝ SVETER?

Vlnené svetre sú nadčasovým prvkom každého šatníka v jesennej a zimnej sezóne. Sú tiež veľmi citlivé na čistenie. Môžu sa ľahko: nafúknuť, zmenšiť, natiahnuť alebo stratiť tvar. Preto je veľmi dôležité vedieť ako ich prať. Poradíme vám v niekoľkých bodoch, ako správne prať vlnené a kašmírové svetre.

1. VLNENÉ SVETRE NEMAJÚ RADY ČASTÉ PRANIE

Mali by sme ich prať iba vtedy, keď to naozaj musíme, keď ich zašpiníme alebo keď sme ich spotili. Odporúčame vám, aby ste si neobliekali svetre na nahé telo. Vždy pod svetrom niečo majte, predlžíme tým ich životnosť.

2. RUČNÉ PRANIE

Ručné pranie je najviac odporúčanou metódou na pranie jemných svetrov. Ako nato? Začnite obrátením svetra naruby. Zapnite všetky gombíky a dotiahnite zipsy. Svetre perieme vo vlažnej vode, teplota by nemala presiahnuť 20°C. Pamätajte, že príliš teplá voda pôsobí na zmenšovanie vlákien, a tak sveter zmení veľkosť.

Čistiace prostriedky: vyberte prací prostriedok na vlnu a jemné tkaniny.

3. RUČNÉ PRANIE AKO PROGRAM PRÁČKY

Táto možnosť je pre tých, ktorí nechcú prať ručne. Vyberme program na pranie látok: jemné prádlo, vlnu alebo ručné pranie. Otočte odev naruby. K tomuto praniu môžete pridať oblečenie z jemnej bavlny, kašmíru alebo hodvábu.

Pri praní jemných látok a vlákien nepoužívajte saponát, ktorý by sa mohol zle opláchnuť a zostať tak prilepený na svetri.

Zvoľte aviváž na jemné prádlo, ideálne na detské oblečenie. Takýmto spôsobom zjemníte látku.

4. SPÔSOBY SUŠENIA

Po umytí svetra vytlačte prebytočnú vodu a dajte ho sušiť. To znamená, že ho rozprestrite, tak aby bol rovný. Aby sa nedeformoval, môžete si pod neho dať uterák, ktorý každých pár hodín vymeníte. Nezabudnite sveter otočiť tak, aby obe strany boli čo najrovnomernejšie a rovnako schli. Mali by sme sa vzdať sušenia na miestach, kde je veľmi teplo, napríklad v blízkosti horúceho radiátora, môže to mať negatívny vplyv na vlákna.

ČO SVETRE ZO SYNTETICKÝCH VLÁKIEN, VISKÓZY A BAVLNY?

Je to tu oveľa jednoduchšie. Svetre tohto typu ľahko periete rovnako ako tričká. Počas prania na 30 stupňov sa nebudú deformovať. Jedným slovom sú odolnejšie a ľahšie sa používajú.

ŽMOLKOVANIE

Pre vlnu je normálne, že na miestach, kde sa tkanina trie, sa tvoria guľky - to sú vlastnosti vlny, kašmíru a dokonca aj mohéru. Môžeme ich oholiť. Za týmto účelom si zaobstarajme špeciálny strojček na oblečenie alebo používajme starý holiaci strojček. Len nezabudnite, že so strojčekom musíte zaobchádzať opatrne.

ŽEHLENIE

Pokiaľ je váš sveter pred sezónou pokrčený a potrebujete s ním niečo urobiť, môžete ho samozrejme žehliť, ale urobte to cez bavlnenú handričku a pri nižšej teplote, aby sa vlákna nespálili.

SKLADOVANIE

Svetre odporúčame nechať v šatníku na poličkách. Tie na vešiakoch sa môžu predĺžiť a stratiť svoj pôvodný tvar. Dobrým typom je nechať na poličke so svetrami aj levanduľové vrecká, ktoré odpudzujú mole.

A čo vianočné aplikácie? Ako ovplyvnia stav svetra po vypraní?

Vo vlnených a kašmírových svetroch sa pri ručnom praní nebojte, pretože si dáte pozor sami. Pri praní v práčke na režime jemnej látky by sme sa tiež nemali obávať. Točenie je oveľa pomalšie a sveter sa pri praní doslova vznáša vo vode.

Pri praní syntetických a bavlnených svetrov perte ako obvykle, ale znížte rýchlosť otáčok v práčke. Týmto spôsobom by náš vianočný sveter mal prežiť neporušene. Svetre sa samozrejme tiež prirodzene opotrebúvajú a časom môžu stratiť svoje pôvodné kvality.

 

Pozri tiež: Vianočné svetre pre páry, Dámske vianočné svetre, Pánske vianočné svetre, Dámske dlhé svetre, Dámske roláky