🤑LIVE VYSIELANIE SÚŤAŽ ROZDAVAME 1000€🤑
🕒 Facebook www.facebook.com/modanoemi

ČO SÚ TRAMKY A AKO VZNIKLO ICH POMENOVANIE?

Na trhu sa stretneme s viacerými topánkami. Čižmy, poltopánky alebo gumáky sú klasikou. Dajú sa nosiť na viacero spôsobov. K najobľúbenejšej obuvi sa však rozhodne radia tramky. Čo to vlastne je?
 

KRÁTKA HISTÓRIA TRAMIEK

Tramky sa využívajú na označenie viacerých druhov obuvi. Spravidla však ide o platené a ľahké tenisky. Nosiť sa dajú k nohaviciam, sukniam aj šatám. Sú skôr neformálneho charakteru, no skombinovať ich viete aj k saku. Obúvať si ich môžete takmer celý rok. Jediný čas, kedy ich odložíte do krabice, je zima. Nie sú zaplené a bolo by vám v nich chladno. Dámske tramky však nie sú ničím novým. Ich história siaha až do konca 18. storočia. V tomto období sa začali vyrábať v Spojených štátoch, no nezaznamenali príliš veľký úspech. Vyzerali úplne inak ako tie dnešné a boli nepohodlné. Zmena prišla až v roku 1892, kedy získali modernejší vzhľad a vyšší komfort.

A ako získali svoje pomenovanie? Tramky sú často označované ako tenisky. Prekladajú sa z anglického slova "sneakers". To sa odvodilo od slova "sneak" s významom "prikrádať sa". Vďaka gumenej podrážke bola obuv tichá, čo bolo v 19. storočí, kedy panovali kožené topánky, doslova revolúciou. Tramky naberali na popularite. Časom sa menili, no ich hlavná myšlienka, poskytnúť pohodlie a štýlový vzhľad, zostala.
 

K ČOMU NOSIŤ TRAMKY?

Vďaka vysokému komfortu je možné nosiť tramky neustále. Aj počas náročných dní, keď chodíte z miesta na miesto. Ich štýlový vzhľad zas umožňuje kombináciu s akýmkoľvek kúskom oblečenia. Od nohavíc až k šatám. Ponuka tramiek je široká, a preto je dôležité vybrať si správny model. Prezrite si svoj šatník a zistite, aké farby u vás prevládajú. Podľa nich vyberajte aj sfarbenie obuvi. Stávkou na istotu je čierna, biela a sivá. Zladíte ich takmer ku všetkému. Na druhej strane, takéto prevedenie nemusí byť úplne výrazné a zaujímavé. Preto sa snažte vybrať skôr svetlejšie odtiene. Veľmi dobre vyzerajú ružové, červené či zelené tramky. Prípadne stavte na kombináciu viacerých odtieňov. K outfitu budete takéto topánky síce ladiť náročne, no keď sa vám to podarí, stojí to skutočne za to.

NA AKÉ DETAILY SA ZAMERAŤ?

Pri nákupe tramiek si môžete zvoliť jednoduchý kúsok bez väčších alebo menších doplnkov. Minimalistický model vyzerá dobre, je štýlový a ľahko sa kombinuje s inými kúskami v outfite, prípadne s doplnkami. Druhou možnosťou sú výrazné tramky s rôznymi ozdobami, dekoráciami a detailmi. Samé o sebe sú akýmsi doplnkom, a preto si k nim stačí vziať už len kabelku a nič iné. Upriamia pozornosť na spodnú časť tela a krásne ukončia celý outfit.
 

AKÚ PODRÁŽKU ZVOLÍTE?

Pri tramkách nezabudnite ani na samotnú podrážku. Od tej sa odvíja, ako sa vám budú nosiť a ako vyzerajú. Klasická podrážka je pohodlná. Vyzerá pekne a obuv nepôsobí príliš masívne. Vhodná je hlavne k jednoduchším outfitom a jemným farbám.

Druhou možnosťou je masívna a výrazná podrážka. Pridá vám zopár centimetrov navyše, takže je skvelá hlavne pre ženy, ktoré so svojou výškou často bojujú. Hodí sa k výraznejším outfitom. Či už zvolíte masívnu, alebo jednoduchšiu podrážku, spoločným znakom oboch je, že bývajú zvyčajne farebne odlíšené od celej topánky. Vytvára sa tým nadčasový kontrast. Niektoré modely ju majú v rovnakom odtieni.
 

VYSKÚŠAJTE TAMKY AJ VY

Dámske tramky sú skvelou obuvou na jar, leto aj jeseň. Niekedy ich znosíte aj počas teplej zimy. Vyzerajú dobre, dajú sa skombinovať na stovky spôsobov a majú rôzne typy podrážok. Od tých klasických až k masívnym. Vyskúšajte aspoň jedny aj vy a vytvorte si nadčasový outfit vždy, keď niekam pôjdete.